EN 16139 

 

 Jeg har god kendskab til møbel standarder, blandt andet EN 16139 som beskriver “Møbler – Styrke, holdbarhed og sikkerhed – Krav til siddemøbler til kontraktmarkedet”. Denne viden er altid præsent når jeg arbejder på stoleprojekter

Standarden er opdelt i flere underpunkter som beskriver hvordan man præcis tester en stol der skal testes til kontraktmarkedet. Jeg kender alle undertests og ved hvad problematikker af disse er, og har erfaring hvilke tests der kræver hvilke konstruktions koncepter. Du kan se i videoen nedenunder hvor jeg fortæller om undertesten “ben sidelæns statisk belastning”. Der er omkring 10 undertests en stol skal gå igennem, alt efter hvordan den er udformet. Som udgangspunkt er der ikke nogen forskel om det er en stol med slædestel, 4-benet stel eller krydsfod. Men standarden har forskellige undertests alt efter om det er en stol med eller uden armlæn. Samt det er også en undertest der beskriver accessories som en skriveplade.

Standarden har 2 niveauer, generelt brug og hård brug. Til kontraktmarkedet testes stole typisk på højeste niveau, hård brug.  En af mine spids kompetencer er FEM simulering af disse tests. Skal der for eksempel udvikles en stol med en plastskal så kan jeg udføre styrkeberegninger og simulere spændinger på computeren. Det gør at man får den rette konstruktion, godstykkelse, materialevalg etc. inden der skal investeres i et støbeværktøj. Ud fra denne erfaring får man typisk certificeret produktet i henhold til EN 16139. Dette kan nemt gøres på de første prøvestøbninger. I Danmark er det for eksempel Teknologisk der udfører test af møbler i henhold til forskellige standarder.

 

EN 16139

{

DS/EN standard

Møbler – Styrke, holdbarhed og sikkerhed – Krav til siddemøbler til kontraktmarkedet.

N

kontant besparelse

Kendskab til EN 16139 giver store fordele når der skal udvikles og designes en ny stol, fordi der spares tid, investeringer og mange prototyper.

/

FEM Simulering

FEM simulering i henhold til en standard minimerer overraskelser i udviklings- og implementeringsprocessen.